Pospíšil bude debutantom na MS. Síl mám dosť, hovorí po sezóne snov v NHL

Martin Pospíšil.
Martin Pospíšil. (Autor: REUTERS)
Šimon Čop|29. apr 2024 o 14:35

Národný dres si naposledy obliekol ešte ako junior.

BRATISLAVA. Zažíva sezónu, akú si snáď vysníval. Po debute a usadení sa v NHL čaká Martina Pospíšila ďalšia premiéra.

Vôbec po prvýkrát si zahrá na seniorských majstrovstvách sveta v hokeji. Prichádza ako jedna zo zámorských posíl do tímu trénera Craiga Ramsayho.

Konečne prežil ročník bez vážnejších zdravotných komplikácií a chce to využiť aj na pomoc reprezentácii. Ako hovorí 24-ročný útočník, nezáleží mu na tom, kde sa bude hrať, ale v akom drese to bude.

Vďačný za možnosť prísť

"Ešte som nikdy nehral na majstrovstvách sveta a bol som rád za pozvánku. Motivácia je veľká, je to česť prísť reprezentovať Slovensko a veľmi sa na to teším," povedal Pospíšil v rozhovore pre Hockey Slovakia.

Za národný tím hral naposledy v roku 2019. Vtedy nastúpil v juniorskom drese na MS do 20 rokov s partiou okolo Martina Fehérváryho, Miloša Kelemena, Pavla Regendu, Michala Ivana či Samuela Hlavaja.

Doposiaľ nechodil hlavne pre zdravotné dôvody. Tie mu v ostatných rokoch komplikovali kariéru.

Rok 2024 je konečne zlomovým. Tvrdí, že nezohľadňoval, že tohtoročný šampionát bude v Česku. Hlavné preňho je, že si môže konečne zahrať v najcennejšom drese na vrcholovom podujatí.

"Určite je to atraktívnejšie, príde ma pozrieť viac priateľov a rodina, ale inak to pre mňa osobne nehrá rolu," dodal o dejisku tohtoročného šampionátu.

Martin Pospíšil (vpravo) počas MS do 20 rokov.
Martin Pospíšil (vpravo) počas MS do 20 rokov. (Autor: TASR/AP)

Náročná sezóna

Ročník 2023/24 bol jeho prvým v NHL. V prvom tíme Calgary Flames sa usadil veľmi rýchlo, nemal s tým žiadne veľké problémy. Od povolania sa už na farmu nevrátil.

V 63 zápasoch zaznamenal 24 bodov za 8 gólov a 16 asistencií. K tomu pridal 14 plusových bodov, 109 trestných minút či 238 bodyčekov.

Uprostred nováčikovskej sezóny si zabezpečil aj istoty do tých nasledujúcich. Vo februári podpísal dvojročný kontrakt, ktorý mu ročne vynesie rovný milión dolárov.

Bola to sezóna plná zmien, noviniek a hokejového rastu. Pospíšil sa uviedol ako tvrdý hráč, proti ktorému súperi neradi hrajú. Na ľade vyzeral neúnavne, ale priznáva, že ľahké to určite nebolo.

"Sezóna bola dlhá a dosť náročná, ale stále mám veľa síl," vyhodnotil. "Stále som ešte mladý, nemám manželku ani svoju rodinu, takže stále mám možnosť po sezóne ísť reprezentovať."

Cieľ? Snaha vyhrať

Napriek tomu, že sám nemá skúsenosti z majstrovstiev sveta, má tímu čo priniesť. Navyše bude obklopený hráčmi z NHL, ktorí si na šampionátoch zahrali už niekoľkokrát.

"Vyzerá to veľmi dobre. Príde veľa dobrých hráčov a veľmi sa na to teším," uviedol.

Rysuje sa kvalitný tím. Podľa posledných správ sa zdá, že sa k potvrdenej pätici z NHL pridá aj Martin Fehérváry, ktorého Washington vypadol v play-off. Mužstvo sa teda pravdepodobne bude musieť popasovať s vyššími očakávaniami.

Avšak hovoriť o konkrétnych výsledkoch je podľa Pospíšila ešte skoro.

"Ťažko si teraz dávať nejaké ciele. Myslím si, že pôjdeme od zápasu k zápasu a uvidíme. Budeme sa snažiť vyhrať každý zápas a potom sa uvidí. Predsa len, je to turnaj, je to o jednom zápase. Posnažíme sa o čo najlepší výsledok," uzavrel.

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2024»Pospíšil bude debutantom na MS. Síl mám dosť, hovorí po sezóne snov v NHL