Podmanil si Česko, zvládne to v NHL? Má reálne šance, vraví Ramsay o Okuliarovi

Oliver Okuliar v reprezentačnom drese.

Podmanil si Česko, zvládne to v NHL? Má reálne šance, vraví Ramsay o Okuliarovi

Oliver Okuliar v reprezentačnom drese. (Autor: TASR)
Oliver Okuliar v reprezentačnom drese.
Oliver Okuliar v reprezentačnom drese. (Autor: TASR)
Šimon Čop|15. apr 2024 o 19:35

Oliver Okuliar patril k najlepším útočníkom českej Tipsport extraligy.

SUNRISE. Všelijaké fámy a dohady tu boli už niekoľko dní. Meno Oliver Okuliar sa spájalo s NHL a konkrétne s Floridou Panthers už pred piatkom. 

Na konci posledného pracovného týždňa však prišlo oficiálne potvrdenie ďalšej skvelej správy. V zámorí to skúsi ďalší Slovák, opäť nedraftovaný, ktorý si vypýtal kontrakt výbornými výkonmi v Európe. 

Oliver Okuliar bude v neľahkej pozícii. Užije si síce teplo, pre ktoré je Florida obľúbenou destináciou mnohých hokejistov, ale na ľade zvedie tuhý boj. 

Dvadsaťtriročný Trenčan bude musieť presvedčiť v klube, ktorý hral v roku 2023 vo finále Stanley Cupu a aj o rok neskôr patrí k najlepším v NHL.

Viac ako rok dostať nemohol 

Okuliarov kontrakt je stanovený podľa momentálne platnej kolektívnej zmluvy a jasnej šablóny. Keďže bude mať v deň začiatku jeho trvania 24 rokov, stále musí ísť do zámoria pod nováčikovským kontraktom. 

Ich dĺžka sa určuje podľa veku hráča. Okuliarova zmluva potrvá len rok, počas ktorého bude musieť zabojovať o novú. 

V článku sa dočítate:

  • Koľko si zarobí Okuliar vďaka novej zmluve?
  • V akých štatistikách bol lídrom Hradca či súťaže?
  • Čo o Okuliarovom prestupe na Floridu povedal Craig Ramsay?
  • Aká bude Okuliarova konkurencia na Floride či v AHL?
  • Ktorí Slováci si zahrali za Panthers a ktorý je klubovým rekordérom?

Je dvojcestná. Ak by hral v NHL, jeho ročný plat v hrubom by predstavoval čiastku 775-tisíc dolárov. V AHL, kde pravdepodobne začne sezónu, je podstatne nižší, len na úrovni 82 500 dolárov. 

Dostane však jednorazový podpisový bonus, vďaka ktorému mu na účte pribudne 95-tisíc dolárov. Ďalších 80-tisíc si môže zarobiť v rámci výkonnostných bonusov.

Okuliar si za prvý rok v USA zarobí minimálne 177 500 a najviac 950 000 dolárov.

Po skončení zmluvy bude obmedzene voľným hráčom. Ak si ho Cats budú chcieť udržať, budú mu musieť ponúknuť kvalifikačnú ponuku.

V prípade, že tak neurobia, ich cesty sa rozídu a Okuliar si bude musieť nájsť nového zamestnávateľa ako neobmedzene voľný hráč.

Medzi najlepšími v českej extralige 

Aktuálnou víziou klubu, samozrejme, je, aby sa tu udržal čo najdlhšie. 

“Oliver je dynamický útočník, ktorého ofenzívne schopnosti sa v Európe veľmi rozvinuli. Sme nadšení, že budeme sledovať jeho ďalší vývoj v Severnej Amerike,” vyjadril sa o dôvodoch podpisu generálny manažér Panthers Bill Zito.

Jeho skauti Česko pozorne sledujú. Vlani z tamojšej extraligy priviedli obrancu Uvisa Balinskisa, ktorý už má za sebou 25 duelov v NHL, a do ďalšej sezóny sa dohodli aj s českým bekom Mikulášom Hovorkom.

Oliver Okuliar v drese Hradca Králové.
Oliver Okuliar v drese Hradca Králové. (Autor: TASR)

Keďže majú českú najvyššiu súťaž pod drobnohľadom, nedá sa čudovať, že ich slovenský mladík zaujal. 

Už vlani bol pre Hradec Králové kľúčovým hráčom a v tejto sezóne ešte zvýšil produktivitu na 45 (24+21) bodov v 52 stretnutiach v základnej časti, v ktorej ovládol streleckú tabuľku tímu o suverénnych 14 presných zásahov. 

Góly a asistencie však zďaleka nie sú jeho jediným prínosom. Patril k najkomplexnejším hokejistom v súťaži, o čom svedčia pokročilé štatistiky.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Podmanil si Česko, zvládne to v NHL? Má reálne šance, vraví Ramsay o Okuliarovi