Slovenský dvojkajak miestenku nezískal. Zaostal takmer o dve sekundy

Na snímke kanoisti Csaba Zalka a Adam Botek.
Na snímke kanoisti Csaba Zalka a Adam Botek. (Autor: TASR)
Titanilla Bőd|8. máj 2024 o 15:40

Csaba Zalka a Adam Botek skončili na 500 metrovej trati na šiestom mieste.

BRATISLAVA. Slovenský dvojkajak na 500 metrov v zložení Csaba Zalka, Adam Botek nezískal olympijskú miestenku.

Vo finále európskej olympijskej kvalifikácie v Szegede obsadili Zalka s Botekom šieste miesto. Pre túto dvojicu to bol iba štvrtý ostrý štart v tomto zložení. Prvý absolvovali pred desiatimi dňami na Zemníku na domácich pretekoch, keď zdolali Samuela Baláža a Denisa Myšáka.

Ďalšie tri prišli v Szegede. V rozjazde i v semifinále boli zverenci trénera Petra Likéra zhodne druhí a iba o chlp zaostali za víťazmi.

V rozjazde absolvovali polkilometrovú trať časom 1:28,70 a rozdiel bol 19 stotín sekundy za Poliakmi Jakubom Stepunom a Przemyslawom Korzakom, kým v semifinále dosiahli čas 1:28,89 a chýbalo im iba 9 stotín sekundy na Srbov Ervina Holperta a Marka Dragosalvjleviča.

V oboch prípadoch mali reprezentanti Slovenska slabšiu strednú časť trate, kým v závere vedeli pridať a znižovali rozdiel.

Vo finále však už bol odstup slovenskej lode väčší. Zalka s Botekom stratili na víťazných Poliakov takmer dve sekundy. Dosiahli čas 1:29,53. Víťazný čas Poliakov bol 1:27,57.

Do finále sa dostal aj ženský dvojkajak na 500 metrov. Katarína Pecsuková a Dagmar Čulenová v rozjazde skončili na piatom mieste a v semifinále boli tretie. Vo finále obsadili deviate miesto s časom 1:44,70.

Pre ne boli tieto preteky najmä o zbieraní skúseností, reálne sa nemohlo očakávať, že v ťažkej konkurencii uspejú. Miestenku získalo napokon Holandsko, zásluhou Selmy Koninjovej a Ruth Vorsselmanovej.

V discplíne C2 500 metrov neboli na programe rozjazdy a semifinále, iba finálové preteky. Slováci Eduard Strýček a Peter Kizek skončili na poslednom, ôsmom mieste so značným odstupom takmer dvadsať sekúnd.

Zvíťazili Rusi Ivan Štyl a Alexej Korovaškov pred poľskou dvojicou Alexander Kitewski, Arsen Sliwinski. Osud miestenky tu závisí aj od toho, či napokon ruským kanoistom umožňujú v Paríži štartovať.

Kvalifikácia pokračuje vo štvrtok disciplínami singlistov a parakanoistov.  

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Vodné športy»Slovenský dvojkajak miestenku nezískal. Zaostal takmer o dve sekundy