Hviezda rugby zmenila disciplínu. Austrálii chce pomôcť k olympijskému zlatu

Michael Hooper v držaní lopty v zápase Austrália - Južná Afrika  na MS v rugby 2023
Michael Hooper v držaní lopty v zápase Austrália - Južná Afrika na MS v rugby 2023 (Autor: REUTERS)
REUTERS|6. máj 2024 o 16:10

V národnom drese hral 125-krát, v roku 2015 sa tešil z titulu majstra sveta.

MELBOURNE. Trojmetrová šípka cez bránkovú čiaru na turnaji Singapore Sevens nebola pre Michaela Hoopera tým najpozoruhodnejším spôsobom, ako debutovať v krátkom formáte rugby.

Bývalý kapitán tímu Wallabies to však môže považovať za obrovský míľnik na ceste na olympijské hry.

Hooper sa vo svojej kariére špecializoval na rozšírený formát rugby s 15-členným kádrom, v drese Austrálie odohral 125 zápasov a v ťažkom období Wallabies sa zaradil medzi najlepších hráčov krajiny.

Jeho prechod k "sedmičkám" na konci kariéry sa však môže počítať medzi najťažšie výzvy 32-ročného hráča. Bojuje o splnenie náročných atletických požiadaviek.

Bolo to preto malé milosrdenstvo, keď mu minulý piatok pri víťazstve nad Kanadou spoluhráč Dietrich Roache daroval svoj prvý pokus s vyloženou šancou zo skrumáže.

VIDEO: Michael Hooper pri jeho debute v sedmičkovom rugby

"Dobre som padol za čiaru, však?" Hooper sa pousmial. "To je všetko, čo som musel urobiť. Dva metre a stačilo, aby som spadol za čiaru, takže ak mi Dietrich dá ešte pár takýchto vyložených šancí, budem spokojný."

Hooper môže byť rád za každú pomoc v snahe získať miesto v austrálskom tíme Johna Manentiho na olympijských hrách 26. júla až 11. augusta v Paríži.

Zdanlivo nezničiteľná a dlhá kariéra v rugby si v posledných rokoch vybrala svoju daň na Hooperovom psychickom a fyzickom zdraví.

Zranenie lýtka zohralo úlohu pri šokujúcom rozhodnutí Eddieho Jonesa vynechať Hoopera zo zostavy Austrálie na minuloročných majstrovstvách sveta.

Jeho prechod na sedmičkový turnaj, ktorý bol potvrdený až v novembri, zabrzdili zranenia vrátane problémov s achilovkou, ktoré odložili jeho debut.

Ďalším hráčom, ktorý prechádza na menší formát rugby a uchádza sa post na olympiádu, je Francúz Antoine Dupont, ktorý tento rok úspešne vstúpil do svetového sedmičkového kolotoča.

Dupontov záujem pomohol vystreliť Francúzsko do boja o medailu a vyvolal množstvo rozruchu okolo olympijského turnaja.

Kapitán Austrálie v sedmičkovom rugby Nick Malouf verí, že Hooper by mohol zvýšiť aj šance ich tímu na zisk prvej medaily v mužskej súťaži.

"Viedol Wallabies pomerne dlhý čas, blysol sa vo veľkých momentoch vo veľkých zápasoch," povedal Malouf minulý mesiac pre agentúru Reuters.

"Chápe, čo je potrebné a vie, ako vyzerajú dobré rozhodnutia a podpora skutočne dobrej kultúry v tíme. Je obľúbeným hráčom mnohých Austrálčanov," dodal.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Ostatné športy»Hviezda rugby zmenila disciplínu. Austrálii chce pomôcť k olympijskému zlatu