Obrovské fiasko Mercedesu v kvalifikácii šprintu, Ricciardo atakoval TOP 3

Daniel Ricciardo.
Daniel Ricciardo. (Autor: TASR/AP)
REUTERS|4. máj 2024 o 07:50

Z pole position do šprintových pretekov vyštartuje úradujúci majster sveta Max Verstappen.

MIAMI. Max Verstappen z Red Bullu si v piatok vybojoval pole position pre šprint na Veľkej cene Miami.

V prvom rade sa k nemu pridal Charles Leclerc na Ferrari, ktorý vynechal väčšinu dopoludňajšieho tréningu po tom, čo nezvládol riadenie a zablokoval trať.

Trojnásobný majster sveta, ktorý sa na Veľkej cene Číny prebojoval zo štvrtého miesta na štartovom rošte a vyhral prvé tohtoročné šprintové preteky, bude v sobotu štartovať z prvej pozície, ktorú si vybojoval časom 1:28,194 min.

"Bol to naozaj hrozný pocit," posťažoval sa Verstappen. "Z nejakého dôvodu sa mi tam nejazdilo príjemne. Nejako sme skončili na prvom mieste," dodal prekvapený Holanďan.

Tretím najrýchlejším bol tímový kolega Verstappena Sergio Perez.

Daniel Ricciardo na monoposte RB dosiahol napriek nárazu do steny svoj najlepší kvalifikačný výkon v tomto roku a odštartuje ako štvrtý. Za sebou nechal aj druhého jazdca Ferrari Carlosa Sainza.

"Viem, že je to vo mne, ale čakal som, že budem štartovať z druhej rady? Asi nie. Bolo to divoké.

V oboch kolách som pobozkal stenu, veľmi som na to tlačil," uviedol Ricciardo.

Verstappen prichádza na Floridu so štyrmi víťazstvami z piatich pretekov a 25-bodovým náskokom pred tímovým kolegom Sergiom Perezom.

Dvadsaťšesťročný Holanďan sa tiež snaží zavŕšiť miamský hattrick, keď v roku 2022 vyhral prvé preteky na okruhu Hard Rock Stadium a potom opäť z deviateho miesta vlani v máji.

Verstappen odštartoval všetkých päť pretekov v tejto sezóne z pole position, čím sa stal jediným jazdcom v tomto storočí, ktorému sa to podarilo.

Francúzsky velikán Alain Prost s Williamsom v roku 1993 bol posledným jazdcom, ktorý získal prvých šesť pole position v sezóne.

Lando Norris z McLarenu, ktorý štartoval z pole position v šprinte na Veľkej cene Číny, sa v Miami nezmohol na viac ako deviate miesto, jeho tímový kolega Oscar Piastri skončil na 6. priečke pred oboma jazdcami Astonu Martin.

Prvú desiatku jazdcov uzatvára Nico Hulkenberg na Haase.

Kvalifikačný šprint priniesol obrovské sklamanie do tímu Mercedesu. Sedemnásobný majster sveta Lewis Hamilton vyštartuje len z 12. miesta, jeho tímový kolega Geroge Russell z 11. pozície.

Nachádzate sa tu:
Domov»Formula 1»Obrovské fiasko Mercedesu v kvalifikácii šprintu, Ricciardo atakoval TOP 3