Prestup sezóny. Kým Cienciala je hrdina finále, Pánikov angažmán zaostal za očakávaniami

David Cianciala sa teší z víťazného gólu v predĺžení.
Fotogaléria (21)
David Cianciala sa teší z víťazného gólu v predĺžení. (Autor: X/HC Oceláři Třinec)
Nikola Baďová|29. apr 2024 o 11:10

Třinecká nesmrteľnosť trvá, píšu české médiá.

BRATISLAVA. Prestup sezóny. Táto výmena bude vedenie pardubického hokejového klubu ešte dlho mrzieť. 

V januári vymenili útočníka Davida Ciencialu do Třinca za Slováka Richarda Pánika. 

Nová posila Oceliarov sa naplno rozbehla až v play off, kde sa stal druhým najproduktívnejším hráčom vyraďovacej súťaže hneď za kolegom z útočnej formácie Liborom Hudáčkom. 

Práve dvadsaťosemročný hokejista rozhodol siedmy zápas vo finále českej extraligy, keď strelil zlatý gól v druhom predĺžení. Asistenciu si pripísal Marko Daňo. 

„Neskutočné. Videl som, že puk skončil za bránkovou čiarou, ale nebol som si istý, že či bude platiť. Tento rok, keď dáme gól, tak sa to ešte vždy skúma na videu... Ale šli sme si za tým.

Fotogaléria z osláv titulu Třinca v českej hokejovej extralige

Marko Daňo mi to tam perfektne hodil a ja ani poriadne neviem, ako som skóroval. Asi hokejkou medzi nohy,“ komentoval hrdina zápasu kľúčový moment pre portál Idnes.cz. 

VIDEO: Víťazný gól Davida Ciencialu

Siahli si na dno

Třinec získal piaty titul v rade a vyrovnal sa Vsetínu, ktorý získal rovnaký počet triumfov v druhej polovici deväťdesiatych rokoch. Ich neporaziteľnosť v play off trvá už neuveriteľných šestnásť sérií.

Každá cesta za majstrovským titulom je náročná, ale túto sezónu si klub z Třinca musel siahnuť na dno svojich fyzických i psychických síl. Niekoľkokrát sa ocitol na hrane vyradenia, ale ukázal obdivuhodnú odolnosť. 

Najmä v sérii so Spartou Praha, ktorú prehrával už 0:3 na zápasy. Spartu dokonca delilo od postupu do finále niekoľko stotín sekundy. Oceliari z Třinca sa však nevzdali. 

„Ešte stále ma z toho mrazí. Bolo to nesmierne ťažké play off. Už len to, čo sme dokázali proti silnej Sparte – otočiť z 0:3 na 4:3. Je to niečo neuveriteľné,“ reagoval Cienciala. 

Vo finále zdolali aj najväčšieho favorita. Pardubice, ktoré sa pred sezónou pýšili ohromným rozpočtom, skončili tesne pod vrcholom. 

Jedna vydarená akcia

V záverečnom siedmom stretnutí mali Pardubice viac z hry a zdalo sa, že súpera predsa len unavia. Třinec svedomito bránil a opäť zvolil stávku na pracovitosť a trpezlivosť, ktorá sa mu v predchádzajúcich dueloch už toľkokrát vyplatila. 

„Práve sledujeme najlepšie play off v histórii. To, čo sa tu deje, je proste masaker. Siedmy zápas je sen pre nás všetkých,“ reagoval český expert Jakub Koreis v štúdiu O2 TV. 

Ako však zápas postupoval, bolo jasné, že o víťazovi rozhodnú maličkosti. Jedna vydarená akcia, šťastný odraz, chvíľa nepozornosti alebo pomalšia reakcia v osobnom súboji. 

Tento moment prišiel v 85. minúte. Cienciala sa rútil na pardubického brankára a v závese mal dvoch vracajúcich sa protivníkov. Po spracovaní puku sa ho už nedotkol, ale ten s prispením súperovej korčule skončil za brankárom. 

Hokejisti Třinca sa okamžite zišli pri mantineli a nadšene pokrikovali. „Obrovská radosť. Hudy (Libor Hudáček, pozn.) ma tam s Markom (Daňom) hneď zavalili a potom na nás naskákali ďalší hráči. Bol to neopísateľný pocit,“ reagoval strelec víťazného gólu. 

Výmena snov

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Česko»Česká hokejová extraliga»Prestup sezóny. Kým Cienciala je hrdina finále, Pánikov angažmán zaostal za očakávaniami