Pri maratónoch používa inovatívny senzor. Chápem, čo moje telo potrebuje, vraví Chára

Zdeno Chára na trati Bostonského maratónu.
Zdeno Chára na trati Bostonského maratónu. (Autor: instagram Z. Cháru)
Miloslav Šebela|20. apr 2024 o 07:30

Víťaza Stanley Cupu čaká v nedeľu ďalší maratón kategórie Majors.

BRATISLAVA. Šport je jeho veľkou vášňou. Po hokejovej kariére, v ktorej dosiahol takmer všetko a v NHL sa stal legendou, sa pustil Zdeno Chára do vytrvalostných športov. Za posledných dvanásť mesiacov odbehol už sedem maratónov a chystá sa na ôsmy. V nedeľu totiž pobeží v Londýne. 

Okrem toho má pred sebou veľkú výzvu. V lete ho čaká premiéra v kráľovskej disciplíne triatlonu. Vyskúša si triatlonového ironmana na pretekoch v nemeckom Rothe a na populárnej sérii Ironman na polovičnej vzdialenosti bude štartovať aj v Hradci Králové. 

Chára aj počas kariéry pristupoval k svojej príprave systematicky a snažil sa stále na sebe pracovať a zdokonaľovať svoju prípravu. 

V Bostone sa zlepšil o 7 minút

S rovnakým nastavením pokračuje aj vo vytrvalostných športoch. Keď pred pár dňami dobehol do cieľa Bostonského maratónu, vylepšil si svoj minuloročný čas o 7 minút. Dosiahol výsledok 3:30:52 h.

„Keď prejdete cieľom, na trati ste si to užili, ste v dobrej kondícii, máte chuť sa prihlásiť aj na ďalší. Ak raz dokončíte jeden, nechcete s tým prestať,“ hovoril Chára pre Boston Globe o svojej bežeckej vášni. 

Maratón je úplne iný z pohľadu fyzického výkonu v porovnaní s hokejom. Hokejisti hrajú relatívne v krátkych úsekoch, no musia podávať intenzívny výkon. Napriek tomu sa Chára na maratóny dokázal rýchlo pripraviť a darí sa mu. Jeho maximom je 3:16 h z maratónu v meste Lowell. 

V Bostone mal Chára počas behu na ľavej ruke pripevnený netradičný snímač. Pre rekreačných bežcov je dostupné množstvo pomôcok, vďaka ktorým môžu sledovať, analyzovať a zlepšovať svoje výkony. 

Snímač sa podobal na zariadenie, ktoré neustále sleduje hladinu glukózy v krvi (CGM). Ako prvá priniesla tento snímač aj pre športovcov firma Supersapiens a využívajú ho aj bývalý svetový rekordér a olympijský víťaz v maratóne Eliud Kipchoge či štvornásobný víťaz Tour de France Chris Froome.

Športovci na základe hladiny glukózy v krvi dokážu prispôsobiť svoj tréning a upraviť stravu tak, aby maximalizovali svoj výkon a vyhli sa veľkým výkyvom glukózy v krvi či dokonca jej veľkému poklesu, ktorý rekreační bežci poznajú ako ‚hlaďák‘. 

Chára však mal počas Bostonského maratónu iný snímač, ktorý je zrejme jediný svojho druhu. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Pri maratónoch používa inovatívny senzor. Chápem, čo moje telo potrebuje, vraví Chára