Rozmohli sa podvody. Ani s pravou vstupenkou sa nemusíte dostať na zápas MS v hokeji

Fanúšik sa pokúša pred štadiónom kúpiť vstupenku na zápas majstrovstiev sveta.
Fanúšik sa pokúša pred štadiónom kúpiť vstupenku na zápas majstrovstiev sveta. (Autor: TASR)
Miloslav Šebela|6. máj 2024 o 16:35

Polícia varuje pred kupovaním vstupeniek od neautorizovaných predajcov.

BRATISLAVA. U oficiálnych predajcov už nepochodíte. Zápasy Slovenska v základnej skupine na MS v hokeji v Prahe a Ostrave sú vypredané.

Organizátori ešte v posledných dňoch uvoľnili do predaja niekoľko vstupeniek pre technické blokácie, no sledovať zápasy slovenského tímu na šampionáte je takmer nereálne. Jedna možnosť ešte je kúpiť si balík vstupeniek spolu so spiatočnou cestou vlakom z Košíc.

No aj v tomto prípade sú k dispozícii len malé počty a už len na zápasy s menej atraktívnymi súpermi – proti Kazachstanu, Poľsku, Francúzsku a Lotyšsku.

Mnoho ponúk je však aj na inzertných portáloch. Predajcovia ponúkajú zápasy na všetky zápasy skupiny B v Ostrave. Ako dôkaz o originalite vstupeniek, niektorí predajcovia prikladajú email o zaplatení.

Ceny na zápasy slovenského tímu sa pohybujú od 150 eur vyššie.

Môžete prísť o peniaze

Organizátori aj polícia však vydali varovanie.

Kupovať vstupenky na MS od niekoho iného ako od oficiálnych predajcov je riskantné. Okrem toho, že zaplatíte premrštenú cenu, hrozí, že žiadny hokej neuvidíte.

Podvodníci v niektorých prípadoch predajú jednu vstupenky viacerým záujemcom. Jednu vstupenku predajú opakovane viacerým ľuďom.

Redaktori portálu idnes.cz opísali, čo pri takomto podvode hrozí:

"Kupovať vstupenky od niekoho iného ako od oficiálnych predajcov Ticketportal a TicketMaster je spojené s rizikom. Na štadión sa nemusíte dostať.

Môže sa stať, že ste si zakúpili falošnú vstupenku, alebo je vstupenka pravá, no predajca ju predával opakovane.

V tom prípade sa na štadión dostane cez vstupný turniket iba prvý záujemca, ďalší sa na štadión už nedostanú, pretože na danom mieste už niekto sedí."

Pri podvode kontaktuje políciu

Trik, ktorý používajú priekupníci vstupeniek, nie je nový. Funguje, pretože o šampionát je medzi fanúšikmi v Česku aj na Slovensku obrovský záujem. A vstupenky u oficiálnych predajcov sa rýchlo rozchytali.

Reportér MF Dnes si vyskúšal, ako takýto obchod prebieha. Kontaktoval jedného predávajúceho, ktorý ponúkal vyše dvadsať vstupeniek a každú za dvojnásobnú cenu než pri oficiálnom predaji.

Organizátori pritom obmedzili predaj na 4 vstupenky na jeden zápas pre jedného záujemcu. V niektorých prípadoch, ako sú rôzne súťaže, mohol získať jeden záujemca osem vstupeniek. Vyšší počet je však podozrivý.

Hokejový šampionát sa blíži.
Hokejový šampionát sa blíži. (Autor: TASR)

Na otázku odkiaľ má toľko vstupeniek, odpovedal predávajúci: „Vyhral som ich v žrebovaní.“

Podľa polície Českej republiky sú podobné podvody na vzostupe. Na kupujúceho vyvíjajú predajcovia nátlak, aby si vstupenky kúpil, pretože je o ne veľký záujem a rýchlo sa minú.

Keď príde k platbe, stáva sa, že predávajúci svoj profil zmaže alebo kupujúceho zablokuje, aby ho nemohol viac kontaktovať.

Policajti budú v priebehu MS prítomní v okolí oboch štadiónov.

Ak sa fanúšik na štadión nedostane, pretože má falošnú vstupenku, alebo duplicitnú a na jeho mieste na štadióne už niekto sedí, môžu ľudia kontaktovať policajtov a uviesť spôsob, akým sa k vstupenke dostali.

Kriminalisti podľa hovorkyne pražskej polície Evy Kropáčovej pomôžu so zaistením elektronických dôkazov a budú pracovať na odhalení páchateľa.

V prípade podvodného konania však nemôžu poškodení rátať s náhradnými vstupenkami ani s náhradou škody. Samotný predaj vstupenky ďalším záujemcom nie je trestným činom a polícia nikoho za to nemôže postihovať.

Vstupenky môžete podarovať

Druhotný predaj vstupeniek zakazuje oficiálny predajca, pretože pri kúpe z neovereného zdroja nemôže garantovať ich pravosť.

V prípade, že by návštevníci z rôznych príčin nemohli na zápasy MS cestovať, odkazuje Ticketportal na možnosť poistenia a uplatnenia si kompenzácie.

„Ticketportal ponúka pri nákupe aj poistenie. Pokiaľ niekto nemôže ísť na zápas kvôliu ochoreniu alebo inému závažnému dôvodu, môže požiadať o kompenzáciu v zmysle poistných podmienok,“ uviedla marketingová manažérka Nikol Vangeli.

Vstupenky môžu v tomto prípade prenechať svojim známym alebo rodine.

„Organizátor aj Ticketportal dlhodobo komunikujeme, že predaj je zakázaný preto, aby sme mohli garantovať pravosť vstupeniek,“ doplnila.

Na stránke oficiálneho predajcu sú stále k dispozícii vstupenky na atraktívne zápasy MS - napríklad Švédsko - USA, Nemecko - USA, Nemecko - Švédsko či obe štvrťfinále, ktoré sa budú hrať v Ostrave.

Majstrovstvá sveta v hokeji začínajú v piatok 10. mája. Slovensko odohrá svoje zápasy v B-skupine v Ostrave. 

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2024»Rozmohli sa podvody. Ani s pravou vstupenkou sa nemusíte dostať na zápas MS v hokeji