Pogačarov tím sa prerátal. Na Gire vyhral jazdec, ktorého talent ušiel Quick-Stepu

Jhonatan Narváez v ružovom drese lídra Giro d'Italia 2024.
Jhonatan Narváez v ružovom drese lídra Giro d'Italia 2024. (Autor: REUTERS)
Miroslav Kováčik|4. máj 2024 o 22:15

Jhonatan Narváez vyhral prvú etapu Giro d'Italia 2024.

BRATISLAVA. Mal dvadsať rokov, keď svojimi výkonmi zaujal Patricka Lefeverea. Šéf tímu Quick-Step je známy tým, že dáva šancu mladým zažiariť vo veľkej cyklistike a Jhonatan Narváez mal byť ďalším z nich. 

Keď Ekvádorčan podpísal zmluvu na rok 2018 povedal, že z dlhodobého hľadiska má dva veľké ciele: "Chcem si obliecť dres lídra Grand Tour a vyhrať fascinujúce a ťažké preteky Liége - Bastogne - Liége."

O necelých sedem rokov neskôr si tento univerzál prvý sen splnil, no nie vo farbách Quick-Stepu. Belgický tím sa ho totiž po jednej sezóne zbavil. 

Od roku 2019 je súčasťou Ineosu Grenadiers (bývalý tím Sky, pozn.) a možno Lefevere dnes ľutuje, že Narváeza nechal tak skoro odísť. 

Úradujúci majster Ekvádoru totiž vyhral úvodnú etapu tohtoročného Gira, keď v priamom súboji nechal za sebou aj najväčšieho favorita Tadeja Pogačara.

"Je to skvelý pocit. S tímom sme už pred mesiacom vedeli, že to bude dobrá etapa pre mňa. Veľa som na tom pracoval, je to špeciálne víťazstvo," povedal.

VIDEO: Záver prvej etapy pretekov Giro d'Italia 2024

Veril mu aj Contador

Experti Eurosportu, vrátane Alberta Contadora či Philippa Gilberta pri tipe na celkového víťaza Gira neváhali a zhodli sa na mene Tadej Pogačar.

Contador sa v rozhovore pre Sportnet vyjadril, že Slovincovi natoľko verí, že by si ružový dres, zvaný maglia rosa, mohol obliecť už v Turíne. 

"Je to veľmi agresívny jazdec, ktorého je ťažké zastaviť. Ak by som bol Pogačar, ale to hovorím z pohodlia môjho domova, tak by som si povedal: Prečo by som nemohol vyhrať už v prvý deň," vravel Contador. 

Pogačarovi profil prvej etapy nahrával, keďže v záverečných 35 kilometroch sa dvakrát išiel prudký kopec San Vito (1,4 km, 10 %) a medzitým aj kategorizované stúpanie Colle Maddalena, ktoré malo sedem kilometrov. 

Snaha tímu UAE Emirates bola nespochybniteľná, no možno povedať, že sa tím okolo víťaza šiestich monumentálnych klasík prerátal.

Poriadne na to dupol už počas stúpania Colle Maddalena.

Zbavil sa síce kvalitných vrchárov ako Romain Bardet či Thymen Arensman, ale napriek tomu zostala vpredu stále dosť početná skupina.

Narváez: Stále ma bolia nohy

Problém prišiel o pár minút neskôr.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Pogačarov tím sa prerátal. Na Gire vyhral jazdec, ktorého talent ušiel Quick-Stepu