Takéto titulky F1 nechce. Horner mal ponúknuť státisíce, aby svoju kauzu ututlal

Šéf tímu Red Bull Christian Horner.
Šéf tímu Red Bull Christian Horner. (Autor: REUTERS)
Miroslav Kováčik|23. feb 2024 o 15:40

Christian Horner čelí vyšetrovaniu tímu Red Bull.

BRATISLAVA. Dní do začiatku novej sezóny formuly 1 sa pomaly míňajú, no kauza okolo Christiana Hornera sa akoby zastavila na mŕtvom bode.

Proti šéfovi tímu Red Bull je už viac ako dva týždne vedené interné vyšetrovanie pre jeho nevhodné správanie. Podľa viacerých zdrojov mal 50-ročný Brit posielať nevhodné fotky svojej kolegyni.

Pôvodne sa očakávalo, že kauza bude vyriešená do 15. februára, keď suverénne najlepší tím posledných dvoch sezón predstavil nový monopost.

To sa však nestalo, a tak je Horner naďalej vo svojej funkcii. Nechýba na predsezónnych testoch v Bahrajne a všetky obvinenia odmieta. Na tlačovej konferencii odpovedal stručne a diplomaticky.

"Ako iste viete, proces, ktorého som súčasťou, prebieha. A keďže sa ma týka, obávam sa, že ho nemôžem komentovať," povedal Horner novinárom. 

Musia si vyčistiť vzduch

Počas úvodného dňa testov na okruhu v Sachíre nemal na sebe tradičné tímové oblečenie, čo opäť rozprúdilo debaty v paddocku. 

"Celá situácia pôsobí tak, že sa niečo deje. Rozprával som aj so zahraničnými novinármi a z tímu idú veľmi zvláštne impulzy.

Traja hlavní predstavitelia Red Bullu (Horner, Newey a Marko, pozn.) boli stále spolu a naopak tímový manažér Jonathan Wheatley sa im stránil," vravel komentátor Števo Eisele, ktorý situáciu sleduje v centre diania. 

Predstavitelia Red Bullu, zľava Christian Horner, Adrian Newey a Helmut Marko.
Predstavitelia Red Bullu, zľava Christian Horner, Adrian Newey a Helmut Marko. (Autor: REUTERS)

Vo štvrtok už síce Horner nebol v civilnom oblečení, no dohady o tom, či bude sedieť na boxovom múriku Red Bullu aj počas veľkej ceny Bahrajnu neutíchajú.

"Myslím si, že či už v Red Bulle chcú alebo nechcú, rozuzlenie tejto situácie by malo prísť pred prvými pretekmi. V tíme sa musí vyčistiť vzduch. 

Je však cítiť, že sa snažia brániť, preto sú stále spolu. Musia to však vyriešiť, inak novinári Hornera pred prvými pretekmi na tlačovej konferencii ugrilujú," dodal automobilový pretekár Josef Král pre EisKing TV.

Nestačí o tom iba hovoriť

Kým Horner sa k situácii nevyjadruje a iste verí, že sa nejakým spôsobom utrasie, Toto Wolff si nenechal ujsť šancu rypnúť si do svojho rivala. 

„Myslím si, že je to jasné. Formula 1 a tímy podporujú inklúziu, rovnosť, spravodlivosť a rozmanitosť, no nemalo by sa o tom len hovoriť, ale aj sa tým riadiť deň čo deň," povedal šéf Mercedesu na tlačovej konferencii.

Šéf tímu Mercedes Toto Wolff.
Šéf tímu Mercedes Toto Wolff. (Autor: REUTERS)

"Red Bull začal nezávislé vyšetrovanie, no myslím si, že je potrebné, aby to urobil transparentne a prísne," doplnil Rakúšan. 

K Wolffovi sa pridal aj šéf McLarenu Zak Brown:

"Obvinenia sú mimoriadne závažné. McLaren dodržiava tie najvyššie štandardy rozmanitosti, rovnosti a inklúzie. Je to pre nás veľmi dôležité, rovnako pre našich partnerov a každého v F1.

Takéto titulky F1 nechce a ani nepotrebuje. Myslím si, že je tiež dôležité, aby sa to riešilo transparentne a nevznikla žiadna pochybnosť," povedal.

Údajne chcel kauzu ututlať

Kým väčšina svetových médií netrpezlivo čaká na oficiálne rozhodnutie, holandský denník De Telegraaf zverejnil ďalšie informácie v prípade Hornera.

"Komunikácia cez WhatsApp medzi zamestnankyňou Red Bullu a Hornerom, ktorú videl aj De Telegraaf, obsahuje aj fotografiu, ktorú zhotovil Horner. Tiež jej dlhodobo posielal správy so sexuálnym podtónom," píše denník.

Okrem toho mal Horner ponúknuť 760-tisíc eur za to, aby sa celá kauza zamietla pod koberec. Podobne ako v predošlých prípadoch to odmieta a podľa nemeckých zdrojov chce žalovať De Telegraaf.

Situácia okolo nevhodného správania sa Christiana Hornera bude zrejme opäť témou po trojdňových testoch, ktoré sa skončia v piatok. 

Ide o tradičnú hru na schovávačku. V prvom dni dominoval Verstappen, následne ukázalo svoj potenciál Ferrari, ale robiť predčasné závery je zbytočné.

Sezóna formuly 1 2024 sa začína budúci týždeň práve v Bahrajne. V piatok sú na programe dva tréningy, v sobotu tretí tréning s kvalifikáciou, no a v nedeľu od 16.00 h sa bude bojovať o prvú trofej v sezóne.

Nachádzate sa tu:
Domov»Formula 1»Takéto titulky F1 nechce. Horner mal ponúknuť státisíce, aby svoju kauzu ututlal