Zázrak sa nekoná. Je to neseriózne, reaguje Bure na vylúčenie ruských hokejistov

Alexander Ovečkin a ruskí hokejisti s bronzom z MS v hokeji 2019.
Alexander Ovečkin a ruskí hokejisti s bronzom z MS v hokeji 2019. (Autor: TASR)
Miloslav Šebela|13. feb 2024 o 14:45

Rusi majú stále nádej, že nastúpia na ZOH 2026.

BRATISLAVA. O 11 dní bude smutné výročie začiatku ruskej agresie na Ukrajine. V dôsledku vojnového konfliktu, ktorý začalo Rusko, už zahynuli tisícky civilných obetí a nálety rakiet či dronov každý deň ničia verejnú infraštruktúru. Prirodzene na ukrajinskej strane.

Nič nenaznačuje, že by sa blížil koniec vojny. 

V športe však postupne prichádza k uvoľňovaniu a návratu ruských a bieloruských športovcov na medzinárodné súťaže. Vylúčenie už zrušilo mnoho svetových federácií - šerm, zápasenie, triatlon, streľba, kanoistika a mnohé ďalšie. 

Výnimkou sú však kolektívne športy. Tam naďalej platí, že ruská a bieloruská reprezentácia neštartuje na medzinárodných podujatiach. V pondelok potvrdila rovnaký postoj na ďalšiu sezónu aj Medzinárodná hokejové federácia IIHF. 

Hokej je ideologický nástroj

Nie je to až také prekvapenie. Vojnový konflikt sa neskončil. Pre Bielorusko to znamená, že nebude štartovať na majstrovstvách sveta 2025 a príde aj o príležitosť zabojovať v kvalifikácii o účasť na zimných olympijských hrách.

Rusko má stop zatiaľ len do šampionátu vo Švédsku a v Dánsku v roku 2025, stále však má teoretickú šancu na obhajobu strieborných medailí z olympijského turnaja v Pekingu. 

„Žiadny zázrak sa nekonal a naše reprezentácie po štvrtýkrát za sebou nebudú hrať na majstrovstvách sveta. Čakal niekto iné rozhodnutie? Olympijské nádeje Ruska aspoň ešte nie sú pochované. IIHF sa s vylúčením Ruska z hlavného turnaja (na olympiáde – pozn.) neponáhľa. Uvedomuje si, že olympiáda nie sú majstrovstvá sveta,“ píše portál championat.ru. 

Hokej má v ruskom športe osobitné postavenie. Je populárny, drukujú mu aj politici a v spoločnosti je vecou prestíže. 

Politici sa radi objavujú v spoločnosti hokejistov. Vladimir Putin niekoľkými dňami v rámci predvolebnej kampane prišiel podporiť hráčov SKA Petrohrad. 

Hokej sa osvedčil aj ako nositeľ posolstiev a v Rusku ho využívajú ako ideologický nástroj.

Kluby KHL po začiatku invázie na Ukrajinu museli zobrazovať symbol Z a podporovať „špeciálnu vojenskú operáciu“. Mnohí hokejisti i tréneri otvorene podporujú prezidenta Putina. 

Vojna nie je dôvod

Medzinárodná hokejová federácia zdôvodnila pondelkové rozhodnutie pretrvávajúcimi obavami o bezpečnosť. Vojna, ktorú vedie Rusko proti Ukrajine, sa ako dôvod vylúčenia nespomína. 

Médiá v Rusku sa toho chytili a predĺženie trestu kritizujú. Denník Sovietskij sport ho označil za cynické a neseriózne, keďže v zámorskej NHL pôsobí viacero ruských hráčov a je vraj nepochopiteľné, že v Amerike dokážu bezpečnosť garantovať a v Európe nie.

Viaceré médiá upozorňujú, že postoj k Rusku sa v niektorých krajinách mení. Ako príklad uvádzajú Slovensko, kde sa objavujú hlasy na upustenie od sankcií proti ruským športovcom a nespájanie športu s politikou.  

Odvolávajú sa aj na vyjadrenie premiéra Roberta Fica, ktorý v rozhovore pre Pravdu nedávno povedal: Predstavte si, že máte nejakú športovú disciplínu a v tej športovej disciplíne sa na prvých priečkach umiestňuje absolútna svetová špička z Ruska alebo z Bieloruska.

Vy im zakážete prísť na súťaž a vyhrá niekto, kto by inak s minimálnou pravdepodobnosťou vyhral, aká je potom hodnota tej zlatej medaily? Ja by som v živote nebránil športovcom, aby súťažili, veď nech ukážu, či majú na víťazstvo."

K rozhodnutiu Rady IIHF sa vyjadril aj zástupca Ruska v nej Pavel Bure. „Predĺženie suspendácie Ruska a Bieloruska určite neposilní svetový hokej, neprispeje k jeho rozvoju, popularite, prílevu nových fanúšikov. To, čo sa stalo na zasadnutí Rady, je výsledok nášho "dialógu" s IIHF," povedal pre denník Sport express bývalý útočník.

Hneval sa, že ho kolegovia vylúčili z diskusie v otázke účasti Ruska a Bieloruska na súťažiach a prirodzene v tejto otázke nemohol ani hlasovať. „Je to jednoducho neseriózne," tvrdí Bure.

Pokiaľ má Rusko šancu na účasť na olympijských hrách v Miláne a Cortine 2026, bude sa zrejme snažiť svoju pozíciu vylepšiť. Napríklad aj cez tlak hráčov pôsobiacich v NHL. 

„Na olympiádu chcem ísť. Myslím si, že každý by chcel. Pre Rusko to znamená veľa. Držím palce, aby sme boli na olympiáde, aby tam bol ruský národný tím, potom to bude skutočný turnaj najlepších proti najlepším, pretože bez ruského národného tímu to nie je ono," povedal Nikita Kučerov počas Zápasu hviezd NHL.

Podobných hlasov bude v nasledujúcom roku zrejme viac a Rusi budú zrejme vytvárať tlak aj na IIHF, aby im umožnila štart na zimných hrách 2026.

Olympijský turnaj v roku 2026 bude poslednou možnosťou na úspech pre viacerých ruských hráčov. Predovšetkým však pre Alexandra Ovečkina a Jevgeija Malkina, ktorým chýba zlato z olympijských hier na to, aby sa stali súčasťou Triple Gold klubu. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Zázrak sa nekoná. Je to neseriózne, reaguje Bure na vylúčenie ruských hokejistov