Pre fanúšikov to bol prvý domáci šampionát. Ostrava láka na hute, hokej aj Stodolní

Slovenské fanynky na MS 2004.
Slovenské fanynky na MS 2004. (Autor: TASR)
Miloslav Šebela|9. máj 2024 o 07:00

Cítili sme sa tam ako doma, spomína Marián Gáborík na MS 2004.

OSTRAVA. Bol to v podstate prvý domáci šampionát pre slovenských hokejistov, hoci sa neuskutočnil priamo na Slovensku. Majstrovstvá sveta 2004 zostanú pre slovenských fanúšikov spojené s Ostravou. 

Dva roky po zisku titulu majstra sveta si mohli Slováci vychutnať na hokejových MS takmer domácu atmosféru. Zápasy slovenského tímu boli vypredané, v uliciach boli tisícky fanúšikov v slovenských dresoch, ktorí po zápasoch do rána zapíjali víťazstvá v legendárnej Stodolní ulici. Mestom sa niesla hokejová hymna Nech bože dá a na zápasoch sa skandovalo: My sme tu doma a Kto neskáče nie je Slovák!

Hokej na Slovensku bol na vrchole a blízkosť šampionátu umocnila celkový zážitok. V Ostrave sa zišla mimoriadne silná zostava, ktorá sa tej göteborskej určite vyrovnala. V tíme pribudli Zdeno Chára, Marián Hossa, Marián Gáborík, Pavol Demitra.

V bránke sa prekonával Ján Lašák, ktorý vychytal päť zápasov bez inkasovaného gólu. Kapitánske C mal na drese Miroslav Šatan.

„Bol to super turnaj, akurát s trošku nešťastným koncom pre nás. Mali sme veľkú divácku podporu a cítili sme sa tam takmer ako doma," spomínal po rokoch Gáborík. 

Fanúšikovia povzdbudzovali celý zápas a bavili sa aj cez prestávky, kedy im dídžej stále púšťal slovenské pesničky. 

Po výborných výkonoch postúpili hokejisti do semifinále, kde podľahli Kanade 1:2 aj prispením kontroverzného faulu Roba Niedermayera na Jána Lašáka, po ktorom padol víťazný gól súpera.

V boji o bronz podľahli po nájazdoch Američanom a skončili bez medaily. 

Fanúšikovia Slovenska a Bieloruska pred zápasom  na MS 2015.
Fanúšikovia Slovenska a Bieloruska pred zápasom na MS 2015. (Autor: TASR)

Na MS autom aj hokejovým vlakom

Atmosférou sa Ostrave žiadny zo šampionátov mimo Slovenska nevyrovnal. Hoci sa šampionát v roku 2015 do Česka vrátil, slovenskí priaznivci už jazdili do mesta skôr na otočku.

Po zápase sa väčšinou vrátili domov. Ani hokejisti nenadviazali výkonmi na MS 2004. Postup do štvrťfinále bol nad ich sily. 

Tento rok hostí Česko hokejový šampionát tretíkrát v ére samostatnosti a zápasy sa budú hrať na rovnakých štadiónoch ako počas MS 2004 a MS 2015. 

Slovenský tím odohrá v Ostrave základnú časť do tretice a znova tu bude magnet pre hokejových priaznivcov.

Do mesta je zo Slovenska dobrá dostupnosť. Mesto je vzdialené približne 100 km od Žiliny. 

Organizátori pripravili pre Slovákov v spolupráci s železničnou spoločnosťou vlak, ktorý vždy v deň zápasu vyrazí ráno z Košíc a krátko pred polnocou zase vyrazí na spiatočnú cestu. Vlak cestou stojí aj v Margecanoch, Spišskej Novej Vsi, Poprade, Liptovskom Mikuláši či v Žiline. 

Aj mimo hokejového expresu je však do Ostravy dobré spojenie vlakom. Priame spoje s Ostravou je z Prešova, Košíc, Žiliny aj z Bratislavy.

Na rozdiel od iných MS, sa dá do Ostravy celkom pohodlne dostať aj autom. Z väčšiny miest Slovenska to je za menej ako 3 a pol hodiny. Treba sa však pripraviť na to, že nápor na cestách bude v období majstrovstiev vyšší.

Organizátori upozorňujú divákov, aby nejazdili autom až k Ostravar Arene a využívali záchytné parkoviská (Dolní Vítkovice a Lipový dvůr na ulici Ruská). Počas turnaja bude v meste posilnená MHD. 

Dve fanzóny

V blízkosti štadióna bude oficiálna fanzóna majstrovstiev sveta. Bude umiestnená na dvoch parkoviskách, ktoré sú priamo vedľa hokejovej haly. Bude v nej možné sledovať zápasy na veľkoplošných obrazovkách ale bude tu aj sprievodný program.

Vystúpenie tu budú mať aj slovenské kapely Iné kafe či Heľenine oči. Vstup do fanzóny bude voľný a atmosféru tak môžu zažiť aj ľudia, ktorým sa neušli vstupenky. 

V oficiálnej fanzóne by však na obrazovkách mali vysielať naživo zápasy, ktoré sa budú hrať v Prahe v A-skupine. Kapacita oficiálnej fanzóny bude päťtisíc návštevníkov a bude otvorená od 14.00 h. V dňoch, keď sa budú hrať tri zápasy, bude otvorená od 11.00 h.

V oficiálnej fanzóne MS pri štadióne sa bude dať v stánkoch platiť iba bezhotovostne platobnými kartami. Platba hotovosťou nebude možná.

Druhá fanzóna by mala byť v Oblasti dolní Vítkovice. Ide o oficiálnu fanzónu Českého hokejového zväzu. Aj do nej bude vstup voľný. Rovnako bude ponúkať priame prenosy, občerstvenie aj sprievodný program. 

Okrem fanzón bude počas šampionátu fungovať aj Slovenský dom, v ktorom okrem prenosov bude prebiehať natáčanie Citrónshow s Richardom Lintnerom a budú tu aj vystúpenia slovenských a českých interpretov.

Slovenský dom bude v ostravskom klube Fabric, ktorý je na Plynární ulici. Iniciátorom konceptu je Lintner a fanúšikom chce ponúknuť miesto, kde by sa mohli stretnúť a užiť si spoločne atmosféru šampionátu.

„V Ostrave som zažil MS v hokeji dvakrát a zakaždým to bolo skvelé. Vždy mi však chýbalo niečo extra pre fanúšikov, ktorí sa chcú následne v centre zabaviť viac než len dobrým občerstvením. Preto som sa rozhodol zorganizovať meeting point pre slovenských fanúšikov, kde zažijú to, čo v priebehu doterajších šampionátov nemohli,“ reagoval Lintner.

Z ocelového srdca kultúrna pamiatka

Ostravó, Ostravó, černá hvězda nad hlavou, spieva pesničkár a hudobník Jaromír Nohavica. Symbolmi mesta boli uhlie a oceľ. Ostrava bola oceľovým srdcom Československa.

Uhoľné bane však v deväťdesiatych rokoch zatvorili a Ostrava prešla premenou. Mladá generácia už priemysel nezažila. Industriálny areál však naďalej neodmysliteľne k Ostrave patrí. Dokonca je dnes dejiskom kultúrnych podujatí. Dolní oblast Vítkovice (Bannícka oblasť – pozn.) vyhlásili za národnú kultúrnu pamiatku. 

Návštevnícu na prehliadke areálu bývalej hute Dolní oblast Vítkovice.
Návštevnícu na prehliadke areálu bývalej hute Dolní oblast Vítkovice. (Autor: TASR)

Pritom ide o priemyselný areál železiarní. Zahŕňa rozsiahly areál Vítkovických železiarní s unikátnym súborom industriálnej architektúry. Trom na seba naväzujúcim celkom – baniam čierneho uhlia, koksovni a vysokým peciam sa hovorí aj „Ostravské Hradčany“. 

Priemyselný areál však dnes slúži kultúrnym podujatiam. Konajú sa tu festivaly, veľké podujatia a sú tu aj vyhľadávané miesta. 

Napríklad z vysokej pece číslo 1, v ktorej sa kedysi tavilo železo a denne sa ho vyrobilo 1200 ton, je dnes vyhliadková veža, z ktorej je výhľad na Vítkovice aj Ostravu. Hore sa nachádza aj kaviareň Bolt Café. 

Plynojem zase prestavali a dnes miesto plynu ponúka kultúrne podujatia, ktoré sa konajú vo veľkokapacitnej sále. Samotný plynojem nesie názov Gong. 

V areáli Vítkovic je aj náučné centrum Veľký svet techniky so štyrmi stálymi interaktívnymi expozíciami. Hravou a interaktívnou formou zobrazuje nielen fyzikálne javy a svet modernej techniky, ale aj Detský svet, Svet civilizácie a Svet prírody. 

Stodolní už nie je centrom zábavy

Ostrava je však aj historickým mestom. Dominantou historického centra je Masarykovo námestie, na ktorom stojí aj mestská radnica zo 16. storočia, v ktorej dnes sídli Ostravské múzeum. V minulosti sa na námestí konali slávne trhy, ktorým udelil povolenie ešte panovník Karel IV. v 14. storočí.

Poštovú ulicu, ktorá je jednou z najstarších, lemujú secesné budovy.

Protipólom historických budov je budova novej radnice s vyhliadkovou vežou postavená vo funkcionalistickom štýle. Pre návštevníkov je otvorená radničná veža, ktorá ponúka výhľady na mesto. Z jednej strany je výhľad na Sliezsku Ostravu, sady a rieku Odru, z druhej strany na kostoly ale aj komíny hutí. 

Mimoriadne populárnym miestom v minulosti bola Stodolní ulica, ktorá bola na prelome tisícročí centrom nočného života v meste. Dnes ruch na Stodolnej upadol. Stále je tu však mnoho barov a reštaurácií. 

Nočný život sa presunul do iných častí mesta. Vyhľadávaný je klub Dock na Havlíčkovom nábreží.

Sviečková aj Marlenka

Čo sa týka jedla, je Ostrava už v podstate kozmopolitné mesto, ktoré ponúka mexickú, grécku, španielsku i japonskú kuchyňu. 

Regionálne jedlá, ktoré sú spojené so Sliezskom ako sliezsky bigos, Sliezske nebo či rôzne polievky a omáčky, sú skôr na ústupe a v reštauráciách ich prakticky nenájdete. 

Naopak populárna je tradičná česká kuchyňa a jedlá ako guláš, sviečková, knedlo vepřo zelo či polievka kulajda.  

Česko je samozrejme aj pivárska veľmoc a v miestnych hospodách nie je núdza o výber. Čapovaný polliter vyjde mimo MS 45 až 80 českých korún (2 až 3,5 eura). Treba však počítať s tým, že počas konania šampionátu ceny stúpnu.

V oficiálnej fanzóne sa bude predávať čapovaná Plzeň za 110 korún (4,5 eura). Plzenský Prazdroj sľubuje tankové pivo čapované v špičkovej kvalite.

Priamo na štadióne si budú môcť návštevníci kúpiť pivo Ostravar. Ceny pre fanúšikov ešte nie sú známe.

S regiónom okolo Ostravy je spojených niekoľko známych potravín. Ostravská klobása vznikla pred 60 rokmi. Je známa typickou tmavou farbou a pri prekrojení mala typickú štruktúru. Obsahuje totiž okrem mletého bravčového mäsa aj kusy krájaného chudého mäsa.  

K najstarším v Česku patrí pivovar Ostravar. Pivo varí vyše 125 rokov. Ostravar je známy typickou horkou chuťou a jeho názov nesie aj hokejový štadión v Ostrave. 

So Sliezskom sú spojené aj Hlučínske koláče, ktoré sú charakteristický hrubou vrstvou cesta a posýpkou, ktorá sa na plnku ukladá v tvare kopčekov usporiadaných do vrtuľky. 

V neďalekom Frýdku-Místku zase už 20 rokov pečú slávnu Marlenku. Populárny koláč pečú podľa arménskeho receptu. Populárnym sa stal aj v Čechách a na Slovensku.

Hokejové majstrovstvá sveta v Prahe a v Ostrave štartujú 10. mája a potrvajú do 26. mája. 

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2024»Pre fanúšikov to bol prvý domáci šampionát. Ostrava láka na hute, hokej aj Stodolní