VIDEO: Obrali Podbrezovú o gól? Cítim krivdu, no nechcem problémy, krútil hlavou strelec

Na snímke zľava rozhodcovia stretnutia Tomáš Roszbeck, Peter Ziemba a Tomáš Vorel.
Fotogaléria (8)
Na snímke zľava rozhodcovia stretnutia Tomáš Roszbeck, Peter Ziemba a Tomáš Vorel. (Autor: TASR)

Musíme komplexne zhodnotiť situáciu, reagoval Ružbarský.

PODBREZOVÁ. Futbalisti Spartaka Trnava po tretí raz za sebou postúpili do finále Slovnaft Cupu. V odvete semifinále na pôde Podbrezovej to však nemali jednoduché.

Domáci boli aktívnejší a mali viac z hry. Trnavčanov ale podržal výborný brankár Dominik Takáč.

Podbrezová mohla od 9. minúty vyhrávať 1:0, no gól po dohovore so systémom VAR hlavný rozhodca Peter Ziemba neuznal.

Bola to kontroverzná situácia. Center Rolanda Galčíka po rohovom kope dostal do siete Marek Bartoš a v Podbrezovej vypukla veľká radosť.

Ziemba však zamieril k monitoru, kde si všimol nedovolený zákrok Christopha Kabonga na Kristiána Koštrnu, a tak gól neuznal.

VIDEO: Neuznaný gól Podbrezovej

Rozhodnutie vyvolalo značnú polemiku. Faul totiž prišiel ešte pred zahrávaním rohu. Svedčí o tom aj fakt, že rozhodca po neuznaní gólu nechal roh opakovať.

Je však otázne, či v takýchto prípadoch môže zasiahnuť VAR.

Fotogaléria zo zápasu Podbrezová - Spartak Trnava (semifinále, Slovnaft Cup)

Spravil rozhodca chybu?

Protokol VAR je 53-stranový dokument, ktorý uvádza aj prípady, ktoré smú byť preskúmané v prípade potenciálnej „jasnej a očividnej chyby“ alebo „prehliadnutia vážneho priestupku / incidentu“.

Jedným z nich je dosiahnutie gólu. V takýchto prípadoch môže byť preskúmaný "priestupok hráča družstva, ktoré dosiahlo gól a priestupok sa stal v útočnej fáze, vrátane priestupku útočiaceho družstva pri rozvinutí gólovej akcie alebo pri dosiahnutí gólu (zakázaná hra rukou, zakázaná hra a podobne)".

V tomto prípade však k faulu došlo v prerušenej hre pred rohovým kopom.

V časti Praktické pokyny pre rozhodcov sa v protokole VAR píše:

"Taktiež, „prehliadnuté“ disciplinárne opatrenia nie je možné uplatniť po nadviazaní na hru. Výnimkou je priame vylúčenie hráča za hrubé nešportové správanie, pohryzenie alebo opľutie ktorejkoľvek osoby a používanie pohoršujúcich, urážlivých alebo vulgárnych gest."

Súboj medzi Kabongom a Koštrnom nebol potrestaný žiadnou kartou.

Časť „Proaktívna pomoc zo strany VAR“ vymenuje aj prípady, keď je dovolená pomoc od VAR, ako aj nedovolené rady.

Medzi prípadmi, keď VAR nie je oprávnený radiť rozhodcovi, figurujú aj potenciálne priestupky skôr, než sa lopta dostane do hry, okrem iných aj „držanie alebo sotenie pri voľnom kope alebo kope z rohu“.

Zasadá komisia rozhodcov

„Vo štvrtok večer zasadá komisia a bude sa zaoberať predmetnou situáciou. Všetci vyjadria svoj názor, aby sme komplexne zhodnotili celú situáciu v zmysle pravidiel a protokolu VAR,“ povedal pre Sportnet predseda Komisie rozhodcov Marián Ružbarský s tým, že hneď po zasadnutí bude známe stanovisko a prípadné tresty pre rozhodcov.

Zápas sprevádzali veľké emócie. Domáci boli blízko finále, preto sa cítia byť poškodení.

„Musím zvažovať slová. Nebojím sa pokuty, ale keby náš regulárny gól platil, tak by ste všetci videli ešte väčšie divadlo,“ uviedol tréner Podbrezovej Roman Skuhravý.

Podbrezová hrala semifinále pohára po dlhých dvadsiatich rokoch. Nakoniec prehrala dvojzápas o jediný presný zásah, ktorý padol v prvom zápase v Trnave.

„Neuznali nám regulárny gól. Takú situáciu som ešte v živote nevidel, ale verím, že naši výborní rozhodcovia si to ako vždy obhája,“ uviedol strelec neuznaného gólu Marek Bartoš.

„Cítim krivdu. Kto to videl, nepovedal by, že sa to nedá neuznať. Ja mám na to svoj názor a nechcem sa dostať do zbytočného problému,“ dodal.

Finále Slovnaft Cupu MFK Ružomberok - FC Spartak Trnava sa uskutoční 1. mája o 15.00 h Košiciach.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»VIDEO: Obrali Podbrezovú o gól? Cítim krivdu, no nechcem problémy, krútil hlavou strelec