Aston Villa bude chcieť zachovať dobrú povesť anglického futbalu, Fiorentina druhé finále

Matty Cash oslavuje gól.
Matty Cash oslavuje gól. (Autor: TASR/AP)
TASR|2. máj 2024 o 00:00

Aston Villa je jediným anglickým tímom v semifinále ktorejkoľvek európskej súťaže.

BRATISLAVA. Futbalisti Fiorentiny nastúpia vo štvrtkovom prvom semifinále Európskej konferenčnej ligy s cieľom potvrdiť pozíciu favorita a vytvoriť si výhodnú pozíciu do odvety.

Taliansky tím chce druhýkrát v rade postúpiť do finále, ale proti bude belgické mužstvo Club Bruggy.

Aston Villa, ktorá sa prvýkrát od roku 1982 prebojovala do semifinále niektorej z európskych pohárových súťaží, čaká konfrontácia s gréckym Olympiakosom Pireus.

Cesta za druhým finále

Fiorentina nezvládla vlaňajšie pražské finále proti West Hamu (1:2). Aj v tomto ročníku chce postúpiť do rozhodujúce duelu o titul a získať prvú trofej od roku 2001, keď uspela v Talianskom pohári.

"Vstúpili sme do rozhodujúcej fázy sezóny a teraz sa rozhodne o všetkom. Druhýkrát v rade sme v semifinále. Chlapci sú veľmi nadšení," uviedol tréner Vincenzo Italiano podľa uefa.com. Fiorentina sa naladila na EKL víťazne, keď v nedeľnaom zápase Serie A zdolala Sassuolo 5:1.

Bruggy triumfovali v uplynulých siedmich duelov vo všetkých súťažiach a túto sériu chcú natiahnuť aj v prvom stretnutí na pôde talianskeho klubu.

"Bolo by skvelé dostať sa do finále. Fiorentina bude veľmi ťažký súper a my musíme tvrdo bojovať, pretože to nebude ľahké.

Snívame o tom, že sa postúpime ďalej," povedal útočník Ferran Jutgla, ktorý zariadil dvoma gólmi víťazstvo tímu v odvete štvrťfinále na ihrisku PAOKu Solún.

Prvé zápasy semifinále EKL

Štvrtok 2. mája

21.00 h Aston Villa - Olympiakos Pireus /rozhodca: Marco Guida (Tal.)/

21.00 h ACF Fiorentina - Club Bruggy /rozhodca: Michael Oliver (Angl.)

"Som súčasťou skvelého tímu a je to vidieť na radosti, ktorá z každého vyžaruje. Každý má a preberá zodpovednosť a tým sa dá dosiahnuť veľa," skonštatoval kouč Nicky Hayen.

Aston Villa na ceste do Ligy majstrov

Hráčom Aston Villy sa pod vedením Unaia Emeryho darí okrem EKL aj v lige a patrí im priebežné štvrté miesto, zaručujúce miestenku v budúcej sezóne Ligy majstrov.

"Keď som sem prišiel, hovoril som o snahe zvýšiť našu úroveň v Premier League, čo sa nám postupne začalo dariť. Chceme sa takto prezentovať aj v Európe. Dúfam, že si s mužstvom zahráme v Lige majstrov.

Musíme si užívať chvíle, ktoré máme, snažiť sa získavať skúsenosti a tvrdo pracovať, aby sme dosiahli viac," uviedol kormidelník anglického tímu.

Aston Villa vo štvrťfinále uspela po jedenástkovom rozstrele s francúzskym Lille. Jedným z hrdinov bol argentínsky brankár Emiliano Martinez, ktorý zneškodnil dve penalty.

"Táto skupina hráčov a tréner sú naozaj skvelí. Mám pocit, že sa nám podarí niečo výnimočné," povedal Martinez.

Premiéra v semifinále

Olympiakos sa premiérovo dostal do semifinále európskej súťaži. Výraznú zásluhu má na tom tréner Jose Luis Mendilibar, ktorý minulý rok doviedol Sevillu k triumfu v Európskej lige (EL).

Pireus dokázal vo štvrťfinále zdolať Fenerbahce v rozstrele 3:2. "Odohrali sme veľmi ťažký dvojzápas proti Fenerbahce. Naplno preverili našu odolnosť.

Keď prišiel rad na jedenástky, bolo to na hráčoch. Som rád, že sme v semifinále. Dúfam, že sa mi podarí posunúť tím ďalej," zdôraznil kormidelník gréckeho mužstva.

Odvety sú na programe budúcu stredu (8. mája), resp. štvrtok (9. mája). Finále EKL bude v stredu 29. mája na Štadióne Agia Sophia v Aténach.

Titul v minulom ročníku získal West Ham United, ktorý v tejto sezóne účinkoval v EL a vypadol vo štvrťfinále.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Konferenčná liga»Aston Villa bude chcieť zachovať dobrú povesť anglického futbalu, Fiorentina druhé finále