Násilie na futbalovom zápase v Berlíne. Zranilo sa viac ako 150 policajtov

Momentka zo zápasu BFC Dynamo - FC Energie Cottbus
Momentka zo zápasu BFC Dynamo - FC Energie Cottbus (Autor: Emma Hansen Toft/X)
SITA|7. máj 2024 o 14:13

Incident sa udial pri nepokojoch vyvolaných fanúšikmi Dynama Berlín a Energie Cottbus.

BERLÍN. Počas víkendových bitiek s fanúšikmi Dynama Berlín a Energie Cottbus bolo zranených približne 155 nemeckých policajtov, z ktorých väčšina bola zasiahnutá slzným plynom.

Berlínska polícia uviedla, že dovedna 116 strážcov zákona utrpelo zranenia pri použití slzného plynu, ďalších 28 pri útokoch a 11 po zásahu pyrotechnikou odpálenou fanúšikmi po zápase štvrtej najvyššej súťaže na pôde berlínskeho Dynama.

"Absolútne to odsudzujem," povedala berlínska senátorka pre šport Iris Sprangerová.

"Klub nám teraz musí povedať, čo chce urobiť so svojou fanúšikovskou základňou. Toto sú peniaze daňových poplatníkov, ktoré sme museli minúť, na tisícku policajtov zaisťujúcich bezpečnosť," doplnila

Na futbalových zápasoch je pre políciu bezpečnosť prioritou, keďže Nemecko toto leto organizuje majstrovstvá Európy za účasti 24 národných tímov.

Polícia podstúpila výcviky na riešenie možných problémov na zápasoch. "Takéto násilie ničí šport," uviedla nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová na platforme X.

Oba spomenuté kluby sú známe tým, že majú medzi priaznivcami krajne pravicových prívržencov.

Polícia uviedla, že problémy vypukli, keď priaznivci Dynama odpálili pyrotechniku na hosťujúcich fanúšikov a spálili šály Cottbusu, čo si vynútilo prerušenie zápasu na približne 15 minút.

Polícia uviedla, že zabránila eskalácii situácie po obnovení hry. Súperiace skupiny sa niekoľkokrát pokúsili prelomiť policajné línie, aby sa navzájom stretli, čím prinútili políciu použiť slzný plyn a dokonca aj policajných psov.

Polícia podala celkovo 62 trestných oznámení, okrem iného za narušenie verejného poriadku, útoky na príslušníkov orgánov činných v trestnom konaní, kladenie odporu, fyzické útoky či urážky. Asi 74 ľudí bolo zadržaných a neskôr prepustených.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Nemecko»Násilie na futbalovom zápase v Berlíne. Zranilo sa viac ako 150 policajtov