Novinky

Igor Krško: Aby futbal prinášal radosť a priateľov

(Zdroj: autor, Autor: Ľubomír Rendár)
23. mar 2024 o 06:31

Jarná časť futbalových súťaží sa nezadržateľne blíži, do akcie idú z nášho regiónu tímy v gescii regionálneho Stredoslovenského futbalového zväzu, ale aj toho oblastného. Práve tam smerovala naša pozornosť v rozhovore s predsedom Oblastného futbalového zväzu Žilina Igorom Krškom (53).

Je všetko dôkladne nachystané, aby začala futbalová jar v oblasti

Organizačne sme dokonale pripravení, za sebou máme aj seminár rozhodcov pre jarnú časť, kde sa preberali nové trendy v rozhodovaní, a nič nám nebráni začať jar. Jedinú vec nevieme ovplyvniť a to je počasie, preto verím, že tento víkend sa na každom ihrisku odštartuje druhá polovica sezóny, na ktorú sa všetci po dlhšom zimnom spánku tešíme.

Žiadny z tímov dospelých v rámci troch vašich líg sa neodhlásil?

U nás sa neodhlásil nikto, všetko ostáva rovnako ako po jesennej časti. Treba apelovať na kluby, aby si uvedomili, že nech hrajú súťaž, na ktorú majú z hľadiska hráčskeho kádra, ekonomických ukazovateľov a v neposlednom rade infraštruktúry. Ak si toto vedenia jednotlivých klubov dobre nastavia, tak sa nemôže stať spomínaná situácia.

V rámci nášho širšieho regiónu na jar nebude pokračovať v súťaži Stredoslovenského futbalového zväzu Makov, budú sa tieto čierne scenáre do budúcnosti množiť

Náklady na účasť vo vyššej lige než v oblasti netreba dávať do úzadia, čo je hlavný rozdiel oproti oblastným ligám. Je normálne a hlavne cieľom športu mať stále ambície vyhrávať, len treba mať stabilizovaný klub po tých troch stránkach, čo som zdôraznil vo vašej predošlej otázke. U nás nenastali odhlásenia, čo svedčí aj o stabilite celého zväzu, no vždy bude dedinský futbal o pomoci zo strany samospráv. Od roku 1989 márne čakáme na systematickú pomoc zo strany štátu smerom k samosprávam, tie následne financie dávajú aj pre šport, futbal nevynímajúc. Verím, že nové ministerstvo športu nám dá nádej, aby tento proces konečne nastal a futbal na dedinách napredoval.

Tešíte sa postupové drámy či boje o zostup vo vašich ligách?

To je každý ročník to najkrajšie či najdramatickejšie. Triedy sú vyrovnané, počúvam ambície mnohých tímov, a keď sledujem návrat niekdajších slovenských reprezentantov do tretej triedy v rámci nášho zväzu, tak to musí našej značke neskutočne pomôcť. Dlhodobo tvrdím, že nech sa o tituloch a zostupoch rozhodne na ihrisku a hore idú tímy, čo nás budú dobre reprezentovať v súťažiach Stredoslovenského futbalového zväzu.

Zrejme ste narážali na príchod Mareka Mintála do Diviny, pôjdete sa aj vy na neho osobne pozrieť?

Nepoznám detaily dohody klubu a samotného hráča, ale ak príde odohrať čo i len jeden súťažný zápas, tak to musí byť sviatok pre celý oblastný zväz. Klobúk dole pred Marekom, ale aj funkcionármi Diviny, že našli k sebe vzájomnú cestu. Pýtam sa, na koho sa už majú prísť pozrieť, ak nie na Mintála?

Budete sa snažiť zabezpečiť troch rozhodcov na každý duel či to je v súčasných podmienkach nereálne?

Verím tomu, že sa nám toto nestane, ale vylúčiť to nevieme. Ani jeden zväz nemá nadbytok rozhodcov, kto má rád futbal, nech príde a my školenie pre nich urobíme. To je len základná časť a potom je všetko na samotnom človeku. Nie je to ľahké, no kto má rád futbal, nájde si uplatnenie na tomto poste, lebo nie všetci budú hráči, tréneri, ale niekto môže byť aj rozhodcom.

Váš odkaz všetkým tímom a futbalovým priaznivcom znie?

Hlavne prajem každému zdravie a to, čo stále tvrdím – aby futbal prinášal radosť a priateľov.

Súvisiaci obsah